19 Haziran 2011 Pazar

Solo TÜRK

Güç ve cesaretin sembolü “Solo Türk” milleti ile buluştu

Türk Hava Kuvvetleri tarafından kurulan “Solo Türk” gösteri timi, 100’üncü yıl etkinlikleri kapsamında ilk kez halkla buluştu. Ankara 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda düzenlenen törenin ardından havalanan özel tasarım F–16 Solo Türk uçağı, nefes kesen gösterilerini başarıyla icra etti. Çağıyla yarışan Türk Hava Kuvvetleri, Solo Türk’ü, gücünü aldığı Türk milletine hediye etti.

Törene Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL, Sayın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık KOŞANER, Milli Savunma Bakanı Vecdi GÖNÜL, Kuvvet Komutanları ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı GÜL, “Ülke semalarında bir yıldız gibi parlayan, donanımı, eğitimi, disiplini ve harekat kabiliyeti ile savunma gücümüzün caydırıcılığını pekiştiren Türk Hava Kuvvetleri, Silahlı Kuvvetlerimizin şüphesiz ki en güçlü unsurlarından birisidir. Dünyanın ilk askeri teşkilatlarından olan Hava Kuvvetlerimizin bugün ulaştığı seviye hepimizi gururlandırmaktadır. Çok az yüz yıllık tarihi olan hava kuvvetleri vardır dünyada. Bunlardan birisi de Türk Hava Kuvvetleridir.”dedi. Cumhurbaşkanı GÜL, Türkiye’nin çağı sadece bugün değil, yüzyıl önce de yaşayan ve yakalayan bir ülke olduğunu, Türk gençliğinin pilot olma isteğini her zaman duyduğunu ve Solo Türk’ün bu heyecanı bir kez daha harekete geçireceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı GÜL, sadece Türk halkının değil, bütün dünyanın Türk Hava Kuvvetlerinin gücünü, kabiliyetini ve başarılarını icra edilecek törenlerle bir kez daha göreceğini ve onlarla gurur duyacağını belirtti.

Dünyanın en güçlü ve en önemli savaş uçakları arasında yer alan F–16'nın manevra kabiliyeti ile Türk pilotlarının cesaretini başarıyla sergileyen ilk ''Solo Türk'' gösterisi büyük beğeni topladı. Gösteri öncesinde düzenlenen törende konuşan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan AKSAY, “Türk Hava Kuvvetleri’nin 100’üncü Kuruluş Yıldönümü çerçevesinde kurulan ve dünyada sadece birkaç örneği bulunan F–16 Solo Gösteri Timi, Solo Türk adıyla, Türk halkının ve Türk havacılığının gökyüzündeki bir diğer sembolü olacaktır” dedi.

“Türk Havacılığının geldiği noktayı sergileyecek”

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan AKSAY, F–16 savaş uçaklarının yüksek performansı, güçlü yapısı ve üstün kabiliyetleri ile günümüz askeri havacılığında oldukça önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Solo Türk’ün tasarımının dünyada tek olduğunu belirten Orgeneral AKSAY, “Siyah, altın sarısı ve gümüş rengi ile özel olarak tasarlanan Solo Türk, gerçek sahibi olan Türk milletinin en güçlü sembolü olan ay yıldızı gururla üzerinde taşıyacaktır. Solo Türk, tüm dünyaya Türk Hava Kuvvetlerinin ve Türk havacılığının geldiği noktayı sergileyecektir” şeklinde konuştu. Solo Türk’ün Hava Kuvvetlerinin 100’üncü yılında Türkiye’ye yeni bir değer kazandırdığının altını çizen Orgeneral AKSAY, “Solo Türk’ün; hava akrobasisinde haklı bir yere sahip Türk Yıldızlarının yanı sıra Türk halkının dünya çapındaki ikinci gururu olacağına ilişkin inancımı bir kez daha yenilemek istiyorum” dedi.

Solo Türk gösterisinin benzeri yok

15 Nisan 2011 Cuma günü Ankara'da yapılan tanıtım gösterisi ile ilk defa milleti ile buluşan Solo Türk, 4–5 Haziran’da İzmir’de yapılacak hava gösterisi ile de Dünya sahnesine çıkacak. Solo Türk’ün aynı zamanda Dünyaya tanıtımı olacak olan ve Türk Yıldızlarının da aralarında bulunduğu birçok ülkeden hava akrobasi timlerinin yer alacağı bu gösteri; Avrupa ve dünyada bugüne kadar gerçekleştirilmiş en önemli gösteriler arasında yer alacaktır.

Güç ve kararlılığın çelik ifadesi

Solo Türk hava akrobasi timi, Blok–40 tipi bir F–16 uçağı, üç tecrübeli pilot ve destek ekibinden oluşuyor. Kendine özgü tasarımı ile dünyada başka eşi bulunmayan Solo Türk’ün, altın, gümüş ve siyahtan oluşan renkleri, Türk Hava Kuvvetlerinin 21’inci yüzyılın hava, uzay ve bilgi gücü olma kararlılığının çelik bir ifadesi olarak belirlendi.

Tasarımı ile de dünyada eşi yok

“Solo Türk” F–16 gösteri uçağının tasarım hedefi, “görsel bir değer olarak algılanması ve farklılaşmasını sağlamak” olarak ifade ediliyor. Solo Türk’ün üzerinde bulunan “Kartal Başı”; Türk Hava Kuvvetleri’nin sembolüdür, altın renkli ay yıldız ise; Türk Hava Kuvvetleri’nin, Türk Bayrağı’na ve milletine verdiği değeri simgeliyor. Uçağın üstündeki gümüş renkli tek yıldız ise; Türkiye’nin ve Türk Hava Kuvvetleri’nin “21’inci yüzyılın yıldızı olma” idealini sembolize ediyor. Uçağın kanadının üzerine resmedilen kartal sembolü de; “havacıların ruhundaki özgürlüğü ve kararlılığı” simgeliyor. Uçağın burun kısmına doğru uzanan siyah ve gri diyagonal çizgiler ise; havacılığın, yüksek hızlı düşünme / davranma, sürekli ilerleme ve sınır tanımama gibi özelliklerini betimliyor.